Jak zaprojektować kuchnię?
Marzysz o idealnej kuchni, ale nie masz zbyt dużo miejsca? Uwielbiasz gotować i nie wiesz, jak stworzyć funkcjonalną przestrzeń? Projekt kuchni powinien być przede wszystkim ergonomiczny. Dobrze zaprojektowane miejsce do gotowania musi być bezpieczne, praktyczne i komfortowe w użytkowaniu, a w dodatku dobrze się prezentować. Sprawdź wskazówki, jak wybrać projekt idealnej kuchni.
Kuchnia dostosowana do potrzeb
Masz już pomysł na kuchnię, ale nie masz projektu? Przed wyborem gotowego rozwiązania, zastanów się, czego potrzebujesz. Kuchnia powinna być dopasowana do potrzeb osób, które będą z niej korzystać na co dzień. Szczególnie, jeśli kochasz gotować i często przygotowujesz posiłki, a w dodatku masz dużą rodzinę, musisz zadbać o odpowiedni projekt kuchni. Jeśli jadasz poza domem i nie przyjmujesz gości, wystarczy ci kuchnia kompaktowa z niewielką ilością sprzętów.
Zastanów się, czy musisz mieć dużo miejsca do przechowywania garnków, akcesoriów kuchennych lub zapasów spożywczych. Czy marzysz o kuchni z wyspą. Czy jest ci potrzeba dwudrzwiowa lodówka, czy wystarczy mniejszy i niższy model. W czasie projektowania trzeba wziąć pod uwagę, czy chcesz mieć sprzęty AGD w zabudowie czy nie.
Kuchnia otwarta czy zamknięta?
Zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie ma swoich przeciwników i zwolenników. Kuchnia otwarta sprawdzi się w mniejszych mieszkaniach, w których połączenie salonu z aneksem kuchennym pozwoli zyskać więcej przestrzeni. To także idealne rozwiązanie, gdy często przyjmujesz gości i chcesz mieć z nimi kontakt przez cały czas, nawet w czasie przygotowywania posiłku.
Niektórzy uważają, że wadą kuchni otwartej jest to, że cały czas musisz dbać w niej o porządek, bo wszystko jest na widoku. W takiej kuchni trudniej też pozbyć się zapachów, które rozchodzą się po całym domu. Pamiętaj, że projektując kuchnię otwartą, musisz koniecznie dopasować jej styl do salonu. Zdecyduj się, jaki kolor do kuchni pasuje najlepiej.
Jeśli nie przekonuje cię rozwiązanie otwarte, zdecyduj się na kuchnię zamkniętą. Z reguły w takiej przestrzeni zmieści się więcej szafek, a bałagan łatwiej ukryć. Nie musisz też dopasowywać jej stylu do reszty pomieszczenia, chociaż najlepiej utrzymać całe w mieszkanie w podobnej aranżacji.
Najważniejsza ergonomia
Jeśli wiesz już, jakie są twoje potrzeby, czas na wizytę w biurze projektowym. Możesz wykorzystać też program do projektowania kuchni, jednak rada specjalisty jest niezastąpiona. Projekt przede wszystkim powinien być ergonomiczny. Przestrzeń musi być tak zaprojektowana, by była bezpieczna i można było wykorzystać każdy nawet najmniejszy zakamarek, co jest istotne szczególnie w małych mieszkaniach.
Dobre projekty kuchni powinny uwzględniać rozmieszczenie zlewu oraz najważniejszych sprzętów AGD, czyli lodówki i kuchenki, które nie powinny znajdować się zbyt daleko od siebie, ale muszą być zawsze oddzielone blatem.
Najlepiej, gdy lodówka znajduje się blisko drzwi, dzięki temu możesz od raz po wejściu schować zakupy. Najbezpieczniej, gdy kuchenka nie znajduje się w rogu i jest oddalona od wejścia, a po obu stronach jest blat. Zlew nie powinien znajdować się naprzeciwko kuchenki, natomiast należy go oddzielić blatem. W czasie projektowania zwróć uwagę, na przejście między strefą gotowania a jadalnią, które musi koniecznie przebiegać bezpiecznie i bezkolizyjnie.
Nie bez znaczenia pozostaje również wybór samego sprzętu AGD. Do małej kuchni sprawdzą się urządzenia typu 2 w 1. Musisz zastanowić się, czy potrzebna ci kuchnia indukcyjna czy gazowa. Jeśli masz dużą rodzinę, pomyśl o kuchence z większą ilością palników. W kuchni ze zmywarką wystarczy zlew jednokomorowy.
Projekt kuchni na wymiar
W projekcie kuchni kolejnym ważnym elementem są blaty. Nie powinny być zbyt niskie, a standardowa wysokość to 85-90 cm. Głębokość blatów to zazwyczaj około 60-65 cm, jednak warto w projekcie uwzględnić jeszcze kilka dodatkowych centymetrów. Zyskasz wtedy większą przestrzeń do przechowywania i głębsze szuflady. Już na etapie projektu uwzględnij też materiał. Jaki blat do kuchni jest najlepszy? Do wyboru masz m.in. tańsze blaty laminowane i droższe blaty kamienne.
Kolejna kwestia to szafki. Projekty małych kuchni zawierają zwykle szafki górne do samego sufitu. Górna zabudowa nie powinna być bardzo głęboka, bo utrudni to użytkowanie. Szerokość standardowych szafek to 60 cm. Lepiej zrezygnować z szafek narożnych, które są niepraktyczne, a specjalne systemy narożne są zwykle drogie.
Nie zapomnij również o oświetleniu, nie wystarczy jedna lampa. Pomyśl o instalacji kilku rodzajów oświetlenia, szczególnie w okolicy samego blatu, możesz zastosować np. taśmę LED.