Lokal gastronomiczny w kontenerze. Dlaczego to dobry pomysł?
Kontenery mogą być wykorzystywane nie tylko jako biura i mieszkania, ale też restauracje, stołówki, bary, puby, jadłodajnie, lodziarnie, garmażerki. Jeżeli łączy się je z branżą gastronomiczną, określamy je jako kontenery gastronomiczne. Takie pawilony sprawdzą się też przy obsłudze imprez masowych, wydarzeń kulturalnych, festiwali. Jakie zalety mają kontenery gastronomiczne?
Najważniejsze zalety kontenerów gastronomicznych
Kontenery gastronomiczne są pawilonami o niewielkich gabarytach, zbudowanymi z płyt warstwowych. Ich montaż jest szybki i prosty. Koszty za instalację nie należą do wysokich (w porównaniu z budynkami stacjonarnymi), dzięki czemu takie pawilony nadają się dla początkujących przedsiębiorców, prowadzących lokal gastronomiczny. To dobry pomysł na pierwszy biznes. Ponadto umieszczenie takich obiektów nie wymaga wiele formalności (np. pozwolenia na budowę).
Wielką zaletą kontenerów gastronomicznych jest możliwość różnorodnej aranżacji wnętrz i wyboru elewacji. Mobilny pawilon można użytkować przez cały rok.
Firma Novikont zajmuje się od wielu lat produkcją kontenerów biurowych, sanitarnych, socjalnych, handlowych, budowlanych, gastronomicznych, szatniowych, mieszkalnych. Proponowane budynku są solidne, wykonane z dobrej jakości materiałów.
Kontenery gastronomiczne są modułowe – można rozszerzyć ich powierzchnię (po odpowiednich konsultacjach i przy wsparciu technicznym). Właściciele restauracji w pawilonach nie muszą się martwić o zbyt małą powierzchnię lokalu. Ustawienie dodatkowych ścian nie wymaga gruntownego remontu. Mobilność takich pawilonów ma wiele zalet. Można je bezproblemowo przenosić w inne miejsce.
Jak wyglądają kontenery gastronomiczne?
Kontenery gastronomiczne nie ustępują wyglądem, wygodą, funkcjonalnością czy walorami użytkowymi od murowanych, stalowych lub drewnianych budynków. Zawsze powinny one spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne. Zazwyczaj przed wdrożeniem instalacji pawilonów potrzebna jest uprzednia zgoda specjalistów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wiele zależy od typu lokalu i różnorodności oferowanych napojów, dań. Stanowią one dobre miejsce na lokal gastronomiczny z powodu swoich właściwości – niskiego współczynnika przepływu ciepła i dobrej izolacji termicznej. Przedsiębiorcy cenią pawilony za łatwość w utrzymaniu podczas okresu grzewczego.
Dobrej jakości kontenery gastronomiczne zbudowane są z materiałów odpornych na korozję i wytrzymałych. Ewentualne remonty, naprawy czy serwis to rzadkość. Można bezproblemowo podłączyć je do sieci elektrycznej i sanitarnej.