Organizacja stypy w dobrym tonie
Stypa to tradycyjna uroczystość organizowana zazwyczaj bezpośrednio po uroczystości pogrzebowej. Na spotkanie zaproszeni są bliscy zmarłego – rodzina i przyjaciele. Nastrój żałoby i smutku z pewnością nie ułatwia organizacji stypy. Jednak rozmowy z najbliższymi w tym czasie pozwalają zmniejszyć cierpienie i pogodzić się z trudną rzeczywistością. Dlatego też pomimo przykrych okoliczności warto zdecydować się na przygotowanie konsolacji. Jak urządzić stypę w należytej atmosferze?
Wybór lokalizacji uroczystości
Stypa powinna być zorganizowana w dobrym tonie, dopasowanym do nastroju powagi i zadumy. Przy planowaniu należy pamiętać o wyborze odpowiedniego miejsca, zapewnieniu gościom posiłku oraz napojów. Przy organizowaniu stypy bardzo ważny jest wybór miejsca. W przeszłości konsolacje często odbywały się w domach rodzinnych, co jednak znacznie obciążało najbliższych zmarłego. Aby uwolnić rodzinę od zbyt dużej ilości obowiązków, warto zdecydować się na urządzenie uroczystości w lokalu. Sala powinna być kameralna, przytulna, o stonowanym, tradycyjnym wystroju. Goście mają czuć się komfortowo, a jednocześnie pamiętać o wzniosłym charakterze wydarzenia. Uroczystości może towarzyszyć spokojna, cicha muzyka.
Jak tłumaczy ekspert z restauracji zajmującej się organizacją imprez okolicznościowych Zajazd Na Kępie: Doświadczenie i profesjonalizm obsługi pozwalają spełnić oczekiwania gości. W odpowiednio przygotowanej i przystrojonej sali zaproszeni mogą spędzić spokojne chwile w gronie najbliższych. Po obfitym posiłku warto umożliwić gościom spacer po ogrodzie, podziwianie malowniczych krajobrazów. Jest to doskonały sposób na wyciszenie się.
Czym kierować się przy wyborze menu?
Zapewnienie gościom ciepłego posiłku oraz przekąsek i napojów to ważny element organizacji stypy. Przy wyborze menu warto wziąć pod uwagę preferencje kulinarne zaproszonych, a także charakter uroczystości. Ciepły posiłek może być tradycyjny lub ekskluzywny, charakterystyczny dla kuchni nowoczesnej. Ważne jednak, aby zaspokoił głód i pozwolił uzupełnić siły.
Oprócz gorącego dania należy zapewnić gościom przekąski. Oferta gastronomiczna lokalu na przyjęcia okolicznościowe często obejmuje przygotowanie zimnej płyty, z której goście mogą skorzystać w każdej chwili. Po posiłku głównym najczęściej podawany jest lekki deser w formie ciasta lub lodów. Ponadto, zaproszeni powinni mieć stałą możliwość dostępu do napojów, w tym kawy i herbaty. W tym względzie dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie specjalnego stolika kawowego.
Dlaczego warto zdecydować się na organizację stypy?
Spotkanie w gronie najbliższych po uroczystości pogrzebowej jest nie tylko elementem tradycji, ale także sposobem uszanowania zmarłego. Celem stypy jest uczczenie jego pamięci. Oprócz tego, jest to forma podziękowania gościom za przybycie i uczestnictwo w pogrzebie. Dzięki wspólnemu spędzeniu czasu można odnowić wiele relacji rodzinnych i porozmawiać z krewnymi, których nie widujemy na co dzień. Należy jednak pamiętać, aby zachować nastrój adekwatny do sytuacji i urządzić stypę w dobrym tonie.